Sushi istnieje już od 25 wieków. Potrawa ta ewoluowała na przestrzeni lat, by w końcu móc zawitać pod naszą przysłowiową “strzechę”. Sushi cieszy się niesamowitą popularnością i ma wielu fanów. Jest pyszne, pożywne, a do tego zdrowe.
Krótka historia sushi
Metody konserwowania ryb znane były już w V wieku p.n.e. w Azji Południowo - Wschodniej i to właśnie stamtąd trafiły do Japonii. Konserwacja polegała na nasoleniu wypatroszonych ryb i wypełnieniu ich wcześniej ugotowanym ryżem, który odpowiedzialny był za proces fermentacji. Początkowo metoda ta była dość długa, ponieważ sama konserwacja trwała około 12 miesięcy. Na przełomie wieku XV i XVI w Japonii stworzono nową metodę przyspieszonej fermentacji. Pozwoliła ona na spożywanie ryżu z rybą i trwała zaledwie kilka dni. Natomiast w XIX wieku japoński kucharz z Edo opracował metodę zakwaszania ryżu octem ryżowym, co skróciło czas dojrzewania sushi do minimum. Piklowanie w occie tą metodą było popularne w rejonach, które znajdowały się blisko morza. Spożywanie świeżych ryb uważano wówczas za luksus. W XIX w. w Edo powstała odmiana sushi, w której ryż łączono z surową rybą, a nie sfermentowaną. Ryż gotowano natomiast osobno, a następnie gdy wystygł formowano kulki lub paluszki i przykrywano je plastrem surowej ryby, Z czasem zaczęto stosować pasek glona nori i w ten sposób sushi stawało się bardziej trwałe i nie odklejało się od ryby.
Dlaczego warto jeść sushi?
Z racji tego, że japońska kuchnia zalicza się do najzdrowszych na świecie, jedzenie sushi to samo zdrowie. Jednym z podstawowych składników sushi są ryby i owoce morza. Zawierają proteiny i kwasy tłuszczowe Omega - 3, odpowiedzialne za redukcję poziomu cholesterolu. Dodatkowo, zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Kolejnym składnikiem będącym źródłem węglowodanów, wysokiej jakości białka oraz błonnika jest ryż. Sos sojowy zawiera cenne białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Soja zawiera fosfor, wapń, magnez i żelazo. Ponadto, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór i miażdżycę. Wasabi, zwane jest inaczej chrzanem japońskim. W krajach azjatyckich traktowane jest jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Posiada witaminy A i C. Poprawia odporność naszego organizmu i ułatwia trawienie. Natomiast wodorosty nori są źródłem jodu, dzięki czemu korzystnie działają na włosy, skórę i paznokcie. Zawierają wapń, a także dostarczają organizmowi żelazo, przyczyniają się do utrzymania prawidłowej odporności organizmu.
Dlaczego warto zamówić catering sushi?
Po dniu ciężkiej pracy masz ochotę się zrelaksować przy lampce wina i pysznym jedzeniu? Zaprosiłeś znajomych i nie wiesz co dla nich przygotować? Nie musisz się o to martwić, bo w pogotowiu jest catering sushi. Pyszne danie może znaleźć się na Twoim stole, a wszystko to bez zbędnego trudu. Wystarczy, że wybierzesz zestaw, który Cię interesuje i zamówisz catering sushi. Z całą pewnością zaproszeni goście będą zachwyceni, bo kto nie lubi sushi? Wszyscy uwielbiamy się nim zajadać! Catering sushi posiada bogate menu, z którego możesz wybrać różne rodzaje potrawy np.: nigri, maki, hosomaki, uramaki, temaki, sashimi, czy też gunkan maki. Niektóre restauracje proponują także organizację cateringów w domach. Posiadają mobilny sushi bar, za którym stoi Sushi Master i w domowych warunkach może przyrządzić smakowite jedzenie. Z pewnością może być to najlepsza atrakcja wieczoru. catering sushi sprawdzi się również na spotkaniach biznesowych tj. konferencje, czy zebraniach.