Dlaczego uwielbiamy jesć sushi?

Sushi istnieje już od 25 wieków. Potrawa ta ewoluowała na przestrzeni lat, by w końcu móc zawitać pod naszą przysłowiową “strzechę”. Sushi cieszy się niesamowitą popularnością i ma wielu fanów. Jest pyszne, pożywne, a do tego zdrowe. 

Krótka historia sushi

Metody konserwowania ryb znane były już w V wieku p.n.e. w Azji Południowo - Wschodniej i to właśnie stamtąd trafiły do Japonii. Konserwacja polegała na nasoleniu wypatroszonych ryb i wypełnieniu ich wcześniej ugotowanym ryżem, który odpowiedzialny był za proces fermentacji. Początkowo metoda ta była dość długa, ponieważ sama konserwacja trwała około 12 miesięcy. Na przełomie wieku XV i XVI w Japonii stworzono nową metodę przyspieszonej fermentacji. Pozwoliła ona na spożywanie ryżu z rybą i trwała zaledwie kilka dni. Natomiast w XIX wieku japoński kucharz z Edo opracował metodę zakwaszania ryżu octem ryżowym, co skróciło czas dojrzewania sushi do minimum. Piklowanie w occie tą metodą było popularne w rejonach, które znajdowały się blisko morza. Spożywanie świeżych ryb uważano wówczas za luksus. W XIX w. w Edo powstała odmiana sushi, w której ryż łączono z surową rybą, a nie sfermentowaną. Ryż gotowano natomiast osobno, a następnie gdy wystygł formowano kulki lub paluszki i przykrywano je plastrem surowej ryby, Z czasem zaczęto stosować pasek glona nori i w ten sposób sushi stawało się bardziej trwałe i nie odklejało się od ryby. 

Dlaczego warto jeść sushi?

Z racji tego, że japońska kuchnia zalicza się do najzdrowszych na świecie, jedzenie sushi to samo zdrowie. Jednym z podstawowych składników sushi są  ryby i owoce morza. Zawierają proteiny i kwasy tłuszczowe Omega - 3, odpowiedzialne za redukcję poziomu cholesterolu. Dodatkowo, zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Kolejnym składnikiem będącym źródłem węglowodanów, wysokiej jakości białka oraz błonnika jest ryż. Sos sojowy zawiera cenne białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Soja zawiera fosfor, wapń, magnez i żelazo. Ponadto, zmniejsza ryzyko zachorowania na  nowotwór i miażdżycę. Wasabi, zwane jest inaczej chrzanem japońskim. W krajach azjatyckich traktowane jest jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Posiada witaminy A i C. Poprawia odporność naszego organizmu i ułatwia trawienie. Natomiast wodorosty nori są źródłem jodu, dzięki czemu korzystnie działają na włosy, skórę i paznokcie. Zawierają wapń, a także dostarczają organizmowi żelazo, przyczyniają się do utrzymania prawidłowej odporności organizmu.

Dlaczego uwielbiamy jesć sushi?

Dlaczego warto zamówić catering sushi?

Po dniu ciężkiej pracy masz ochotę się zrelaksować przy lampce wina i pysznym jedzeniu? Zaprosiłeś znajomych i nie wiesz co dla nich przygotować? Nie musisz się o to martwić, bo w pogotowiu jest catering sushi. Pyszne danie może znaleźć się na Twoim stole, a wszystko to bez zbędnego trudu. Wystarczy, że wybierzesz zestaw, który Cię interesuje i zamówisz catering sushi. Z całą pewnością zaproszeni goście będą zachwyceni, bo kto nie lubi sushi? Wszyscy uwielbiamy się nim zajadać! Catering sushi posiada bogate menu, z którego możesz wybrać różne rodzaje potrawy np.: nigri, maki, hosomaki, uramaki, temaki, sashimi, czy też gunkan maki. Niektóre restauracje proponują także organizację cateringów w domach. Posiadają mobilny sushi bar, za którym stoi Sushi Master i w domowych warunkach może przyrządzić smakowite jedzenie. Z pewnością może być to najlepsza atrakcja wieczoru. catering sushi sprawdzi się również na spotkaniach biznesowych tj. konferencje, czy zebraniach.