Co zrobić z ziemniaków? Przepis na angielską zapiekanką pasterską

Zapiekanka pasterska, czyli cottage pie, to danie wywodzące się bezpośrednio z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Powstaje na bazie ziemniaków, cebuli i mięsa wołowego lub jagnięcego, które ułożone są warstwowo. Jej przygotowanie to znakomity sposób, aby kreatywnie wykorzystać ziemniaki, które posiadamy w nadmiarze. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a my zyskamy ciekawy pomysł na obiad, weekendowe śniadanie lub sycącą kolację. Jak przygotować tradycyjną angielską zapiekankę pasterską w kilku prostych krokach?

Składniki na tradycyjną zapiekankę pasterską

Zapiekanka pasterska jest pysznym i sycącym daniem wywodzącym się z Wielkiej Brytanii. Dużą popularnością cieszy się także w Irlandii. Początki jej przygotowywania sięgają XVIII wieku, kiedy to ziemniaki stanowiły podstawowy codzienny posiłek popularny zwłaszcza wśród mieszkańców angielskich wsi. Tradycyjna angielska zapiekanka pasterska powstaje na bazie mięsa jagnięcego, jednak z powodzeniem w polskich realiach możemy je zastąpić mięsem wołowym. Najlepiej do tego celu sprawdzi się mięso mielone, które możemy kupić gotowe lub przygotować samodzielnie w domu z wybranych składników.

Zapiekanka pasterska składa się z dwóch warstw. Pierwszą stanowi zapieczone na złocisty kolor puree ziemniaczane, a drugą mięso mielone wraz z warzywnymi dodatkami. Przygotowanie tego dania początkowo może wydawać się czasochłonne, jednak warto choć raz pokusić się o jego wykonanie, gdyż gotowa zapiekanka pasterska jest niezwykle smaczna, oryginalna i sycąca. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 0,5 kg mięsa mielonego, 2 kg ziemniaków, 2 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek masła, 150 ml mleka, 1 jajka, łyżki koncentratu pomidorowego oraz przypraw: soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Co zrobić z ziemniaków? Przepis na angielską zapiekanką pasterską

Zapiekanka pasterska w praktyce – sposób przygotowania

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki ze skórki i gotujemy je na miękko w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i miksujemy na gładkie puree. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub siekamy w drobną kostkę. Do puree ziemniaczanego dodajemy masło, mleko i czosnek, doprawiamy całość odrobiną gałki muszkatołowej do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby składniki mogły się przegryźć. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i mieszamy z drugim pokrojonym ząbkiem czosnku. Podsmażamy je na patelni.

Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i smażymy całość na oleju do czasu aż mięso delikatnie się zarumieni. Zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz dusimy na wolnym ogniu przez ok. kwadrans. Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu równomiernie układamy przygotowane wcześniej puree ziemniaczane. Roztrzepujemy jajko i rozsmarowujemy je po wierzchu surowej zapiekanki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekamy w nim danie przez ok. 20 min. I tak oto nasza domowa zapiekanka pasterska jest gotowa do podania!