Różnorodny świat whisky

Whisky jest jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem. Do wyboru jest wiele gatunków, od słodkiej whisky Tennessee Bourbon po mocne szkockie whisky.

Różnorodny świat whisky 

Co to jest whisky?

Tym terminem określamy szereg napojów alkoholowych pochodzących z różnych odmian sfermentowanego ziarna. Najczęściej do produkcji whisky wykorzystywany jest jęczmień, słód jęczmienny,  pszenica, kukurydza, żyto i żyto słodowane.

Whisky produkowane wyłącznie przy użyciu wody i słodu jęczmiennego, nazywane jest słodowym. Z kolei te, które wykorzystuje kombinację ziaren określane jest jako zbożowe. Czasami miesza się różne gatunki whisky, aby dodać unikalne aromaty.

Szkocka whisky

Szkocka whiskey jest produkowana w Szkocji. Zawiera wodę i słód jęczmienny, ale czasami mogą się w niej też znaleźć inne ziarna. Każda szkocka whisky musi być poddana procesowi starzenia w dębowych beczkach nie większych niż 700 litrów przez co najmniej 3 lata. Produkt końcowy musi zawierać co najmniej 40% alkoholu (według objętości ABV). Najczęściej są wytwarzane w specjalnych naczyniach i dwukrotnie destylowane.

Ziarno jęczmienia jest wystawione na dym torfowy podczas procesu suszenia. Ten proces i starzenie się w dębowej beczce, nadadzą whisky kilka bardzo charakterystycznych aromatów i smaków. Obejmują alkohol, dym, skórę, wanilię, torf, ziarna, drewno/dąb, cedr, słód, owoc, orzechy i tytoń. Obecność każdego smaku zmienia się w zależności od technik stosowanych w danej destylarni, mieszanki zbożowej i rodzaju szkockiej.

Irlandzka whiskey

Jak sama nazwa wskazuje, irlandzka whiskey musi być produkowana w Irlandii. Wykorzystuje suszony w piecu jęczmień, który nie zawiera torfu. Dlatego ma mniej dymny smak niż szkocka whisky. Jest potrójnie destylowana. Dzięki temu ma charakterystyczny smak. Jest chętnie wybierana do drinków. Profesjonalna degustacja whiskey zwraca uwagę na takie dominujące smaki, jak alkohol, słód, krem waniliowy, pomarańcze, limonki, mandarynki, marmolada i drewno.

Burbon

Burbon to amerykańska whiskey. Produkowana jest z zacieru, który zawiera co najmniej 51% kukurydzy i dojrzewa w nowych zwęglonych dębowych beczkach. W zacierze możemy też znaleźć ziarna innych zbóż, takie jak jęczmień, pszenica i żyto. Niektóre gatunki burbonu są produkowane tylko w określonych miejscach. Na przykład whiskey Kentucky jest produkowana w Kentucky.

Burbon jest bardzo słodką whiskey z nutą wanilii, karmelu, miodu i dębu. Może mieć lekko dymny smak dzięki zastosowaniu węgla drzewnego i trzymaniu w zwęglonych dębowych beczkach.

Burbony, podobnie jak wiele amerykańskich gatunków whiskey, są zwykle dużo młodszymi odpowiednikami szkockich. Najbardziej znany jest Jack Daniels.

Różnorodny świat whisky 

Amerykańska whiskey

W sklepach znajdziesz teraz wiele różnych gatunków amerykańskiej whiskey. Burbon jest słodki. Jeśli jednak lepiej poznasz amerykański rynek, odkryjesz fenomenalne pikantne, bogate i mocne whiskey.

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś whisky, wybierz się na degustację. Wtedy możesz odkryć wiele fantastycznych gatunków.

Artykuł przygotowany przy współpracy z PickandTaste.pl - pasjonująca degustacja whisky.