Frytki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Chrupiące i rozpływające się w ustach szybko zaspokajają głód oraz są wspaniałą przekąską, kiedy chcemy szybko sięgnąć po coś smacznego i sycącego. Niestety, smażone z reguły na głębokim tłuszczu klasyczne frytki ziemniaczane nie są zdrowe. Można je jednak zastąpić frytkami warzywnymi, które są równie smaczne, sycące i co najważniejsze zdrowe. Jak samodzielnie przygotować frytki warzywne w domu?
Frytki warzywne – produkty i przyprawy, których warto użyć do ich przygotowania
Frytki warzywne możemy wykonać z wielu popularnych warzyw. Szczególnie dobrze do tego celu sprawdzi się marchewka, burak oraz seler. Miłośnicy tradycyjnych ziemniaków mogą z kolei zastąpić ich klasyczne odmiany słodkimi ziemniakami, czyli batatami, które również świetnie sprawdzą się w roli frytek. Mówiąc wprost, frytki warzywne możemy wykonać z dowolnego rodzaju warzyw. Ważne jednak, aby dały się one pokroić na paski i były smaczne. Możemy także mieszać ze sobą kilka rodzajów warzyw o różnych kolorach, co pozwoli nam wyczarować na talerzu barwną kompozycję, która swoim wyglądem jeszcze bardziej zachęci do jedzenia.
Frytki warzywne możemy doprawić przy użyciu swoich ulubionych przypraw lub ziół. Pozwoli to nadać im jeszcze lepszego smaku i aromatu oraz sprawi, że w mgnieniu oka będą znikały z talerza. Do frytek warzywnych świetnie pasuje pieprz, odrobina soli oraz zioła takie, jak bazylia, tymianek oraz oregano. Jeśli lubimy wyraziste i ostre smaki podsypmy warzywa przed przygotowaniem odrobiną ostrej papryki. Osoby preferujące z kolei nieco bardziej stonowane smaki mogą zastąpić ostrą paprykę jej słodką odmianą. Frytki warzywne warto także skropić odrobiną oliwy z oliwek, która dostarczy naszemu organizmowi dawki zdrowych kwasów omega.
Jak wykonać zdrowe frytki warzywne? Pieczone warzywa kontra smażone
Tradycyjne frytki najlepiej smakują smażone na głębokim oleju. Wykonujemy je w domowej frytkownicy lub na patelni. W czasie smażenia ziemniaki pochłaniają do swojego wnętrza duże ilości oleju, co bardzo negatywnie odbija się na ich walorach zdrowotnych. Smażony olej jest bowiem bogaty w wolne rodniki, które negatywnie wpływają na cały organizm człowieka powodując m. in. jego przedwczesne starzenie się. Z tego powodu najlepszym sposobem na wykonanie zdrowych frytek warzywnych jest ich przygotowanie bez dodatku oleju, w domowym piekarniku.
Do przygotowania frytek warzywnych w piekarniku będziemy potrzebowali dużej, płaskiej blach oraz papieru do pieczenia. Starannie rozkładamy pokrojone w słupki warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrapiamy je oliwą z oliwek oraz posypujemy ulubionymi przyprawami. Całość wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. pół godziny, aż warzywa delikatnie zarumienią się z wierzchu. Do upieczeniu w piekarniku nasze frytki warzywne będą chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Najlepiej podawać je do stołu tuż po przygotowaniu, gdyż zdecydowanie najlepiej smakują jeszcze gorące.