Warzywa powinny być częścią niemal każdego posiłku, jakie spożywamy w ciągu dnia. Cenimy je za ich zdrowotne właściwości, szereg witamin oraz minerałów, jakie zawierają oraz walory smakowe. Dzięki nieograniczonym sposobom ich przetwórstwa, potrafią zamienić każde nudne danie w ciekawe, pożywne i zdrowe przeżycie.
Decydując się na własną hodowlę warzyw, trzeba pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad tak, aby później cieszyć się pięknymi plonami.
Siew - do gruntu czy rozsady?
Najłatwiejszą metodą wysiewu jest bezpośrednie umieszczanie nasion w dołkach lub rowach w ziemi. Od marca można w taki sposób wysiewać większość gatunków roślin, już w miejscach docelowych albo na rozsadnikach, z których w późniejszym czasie sadzonki przesadzane są gdzie indziej.
Jednakże część warzyw nie toleruje bezpośredniego wysiewania do gruntu. Są to warzywa ciepłolubne i posiadające długi okres wzrostu, przez co nie zdążą zawiązać owoców. W przypadku tych warzyw, trzeba najpierw zając się produkcją rozsadów. Wysiać nasiona do doniczek lub inspektów, a później sadzonki przesadzić do gruntu.
Deadliny są i tu
Planowanie siewu jest konieczne. Każdy gatunek posiada swoje uwarunkowania klimatyczne, cieplne oraz określoną długość wegetacji. Dla przykładu papryka i pomidor są warzywami wrażliwymi na niskie temperatury, dlatego trzeba uważać ze zbyt szybkim wysadzaniem ich do gruntu. Natomiast marchew czy cebula to warzywa wytrzymałe, z krótkim okresem wegetacji.
Kiedy i gdzie siać?
W zależności od gatunku, ale też odmiany warzywa, terminy wysiewu mogą się od siebie różnić. Są odmiany wczesne, średnio wczesne oraz późne, a terminy siewu zależne są od tego, czy ustąpiły już wiosenne przymrozki.
- Siew do gruntu - od marca, dla warzyw potrafiących kiełkować w niskich temperaturach - bób, szczypiorek, rzodkiewka, marchew lub cebula. W maju wysiać można dynię, fasolę szparagową lub ogórka.
- Siew pod osłoną - od lutego, również dla warzyw odpornych na niskie temperatury, np. sałata, kalarepa, pomidor, papryka. W kwietniu wysiać można ogórek, dynie lub kabaczek.
- Wysadzanie rozsadów - najlepiej w maju i czerwcu.